„Zdrowa słodycz” – Fit Cake Tarnów zaprasza – KONKURS!

Każdy z nas lubi przekąsić do kawy coś słodkiego i najlepiej, aby zawierało w sobie czekoladę – niestety często kaloryczność takich „przysmaków” jest dość duża,przez co nie możemy sobie pozwolić na spożycie więcej niż zalecane jest to w jednej porcji. Warto podkreślić, że skład większości artykułów spożywczych w formie sklepowych batoników, czekolad, muffinek, ciastek zawiera w sobie wiele utrwala czy smaku, barwników, a słodycz to ogromne ilości cukru. Czy można więc znaleźć dla nich zdrową alternatywę, której smak i pożywność jest dla nas korzystna? –Oczywiście! I wcale nie musimy jej szukać tak daleko, gdyż jest dostępna na terenie naszego miasta, a dokładnie w Cukierni Fit Cake, w której odnajdziemy batony pełne odżywczych składników.

Zadbaj w końcu o swą „słodką” szufladę w kuchni, którą na pewno posiadasz i weź udział w konkursie!!! – więcej informacji na naszym fanpag-u.

Nim zjesz coś „słodkiego” zatrzymaj się na chwilę i weź pod lupę opakowanie produktu, a następnie zastanów się, czy spożywanie go w dużych ilościach nie wpływa przypadkiem na wagę Twoją i bliskich. Bądź pewien, że warto sięgać po takie smakołyki, które wytwarza się według domowej receptury – tego rodzaju ciasta będą zdecydowanie lepsze i zdrowsze dla naszego organizmu niż „kolorowe” czekoladki. Możesz również zaopatrzyć swoją szufladę w Batony Fit Cake, których smak jest naprawdę wyjątkowy, a ich zawartość to suma wielu pożywnych składników. Co w nich znajdziemy?

Płatki owsiane, które zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, a ich najważniejszym elementem są beta-glukany. Związki te obniżają cholesterol i stężenie glukozy we krwi, hamują apetyt oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób jelit, jak również wspomagają ich leczenie. W płatkach obecne są także aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B1, B5,E czy sole mineralne, takie jak magnez, cynk, fosfor, żelazo, wapń, krzem. Z kolei występująca spora dawka przeciwutleniaczy pod postacią kwasów organicznych zwiększa ochronę przed nowotworami poprzez efekt przeciwzapalny.Podobne właściwości oraz skład posiada kasza i płatki jaglane, które wytwarza się z ziarna prosa. Należy zaznaczyć, że nie zawierają one glutenu, co pozwala stosować je w żywieniu osób nietolerujących go i chorujących na celiakię. To co różni je od płatków owsianych to niższa zawartość błonnika i tłuszczy. Dostarczanie w codziennej diecie tych zbożowych produktów działa korzystnie na przewód pokarmowy, układ sercowo-naczyniowy, a nawet problemy skórne. [1, 3, 11]

Batony „Lion” i „Oreo” marki Fit Cake zawierają w składzie produkty pozyskiwane z owocu kokosa w formie oleju, mleka, mleczka i wiórek. Jak dobrze wiemy olej charakteryzuje się wysoką zawartością średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), które są łatwo przyswajalne i metabolizowane, dostarczając przy tym sporych porcji energii, wykorzystywanej przez organizm do innych procesów. Występuje w nim również jednonienasycony kwas oleinowy oraz wielonienasycony kwas linolowy, niezbędny w codziennej diecie. Spożywanie oleju kokosowego w ograniczonych ilościach chroni naszą wątrobę, wspomaga profilaktykę osteoporozy, działa bakteriobójczo, powoduje mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej, bierze udział w odbudowie nabłonka jelit, zapobiega nadciśnieniu oraz ma właściwości przeciwzapalne. Pozostałe produkty kokosowe są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu, żelaza, folianów, aminokwasów, czy błonnika. Ponadto są one naturalnie bezglutenowe, maja niski indeks glikemiczny i mogą być wykorzystywane do przygotowania posiłków i deserów przez osoby z zaburzeniami węglowodanowymi, alergią pokarmową czy celiakią. [8, 10]

W batonach Fit Cake nie mogło oczywiście zabraknąć kakao i jego wytworu, czyli gorzkiej czekolady. Kakao jako surowiec roślinny zawiera w sobie flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Znajdziemy w nim również kofeinę i teobrominę, które mają właściwości pobudzające, a także mikroelementy, witaminy, oraz tłuszcze nasycone i nienasycone. [4]. Codzienne spożycie czekolady o wysokiej zawartości kakao stanowi dobrą dawkę energii, pomaga w koncentracji i zapamiętywaniu, a to za sprawą magnezu, który dodatkowo wzmacnia pracę serca oraz zapobiega miażdżycy, hamując odkładanie „złego” cholesterolu i oczywiście poprawia nasze samopoczucie [4]. Wartość odżywcza batonów zwiększona jest poprzez dodatek mleka roślinnego i mleka bez laktozy. Substytuty mleka krowiego zawierają mniej kwasów tłuszczowych, posiadają związki bioaktywne o charakterze prozdrowotnym i charakteryzują się ciekawym smakiem. Mogą być także wzbogacane w wapń, witaminę A i D lecz w porównaniu do zwykłego mleka mają mniej białka. Kolejnym takim składnikiem batonów Fit Cake jest odżywka białkowa – zwiększająca regeneracje po większych wysiłkach fizycznych, dlatego też produkty te zalecane są u osób trenujących czy potrzebujących zwiększonej wartości energetycznej. [7]

Aby zachować pełnie smaku w batonach „Lion” i „Daktyl” dodawane jest masło orzechowe. Jako produkt o wysokiej zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, jak i omega-6, wyrób ten posiada również magnez, selen, witaminę E no i białko, które w zależności od rodzaju użytych orzechów do przygotowania masła mieści się w granicach 9-30g/100g. Nie można zapomnieć również o związkach, takich jak kwasy fenolowe, fotosterole czy błonnik, które także obecne są w tych „pożywnych nasionach”. Czy słodkość batonów Fit Cake jest zachowana? Oczywiście, a to za sprawą daktyli i ksylitolu. Daktyle to wyjątkowe owoce będące źródłem około 15 minerałów – wśród nich samego potasu jest o 50% więcej niż w bananach. Dodatkowo surowiec ten to naturalne bogactwo błonnika, witaminy A, K, B2, B3, B5, B6, antyoksydantów, związków fenolowych, salicylanów i cukrów, dlatego tak powszechnie zalecane są w posiłkach sportowców, a także chorobach serca, problemach żołądkowo-jelitowych i obniżonej odporności. Natomiast ksylitol, inaczej nazywany „cukrem brzozowym” należy do polioli, które stanowią niskokaloryczny środek słodzący, a także są dobrym stabilizatorem. Jego słodycz porównywalna jest do sacharozy lecz dostarcza o 40% mniej kalorii. Poza tym nie wywołuje on próchnicy, przywraca naturalna równowagę kwasowo-zasadową w jamie ustnej, wspomaga rozwój korzystnej mikroflory i zaleca się go osobom będącym na diecie czy diabetykom. [5, 9]

Natomiast w batonach Fit Cake„Szarlotka” dodano również owoce jak: jabłko i banan, które jak wiadomo są pożywnym źródłem witamin- minerałów, oraz błonnika w tym pektyn oraz naturalnych cukrów prostych.

Spróbuj – nie pożałujesz!

Autor: mgr inż. Paulina Zając

Literatura:

  1. Achremowicz B., Haber T., Kaszuba J., Puchalski Cz.,Wiśniewski R., 2016. Płatki zbożowe – Ocena porównawcza cz. I. Porównanie składu chemicznego i mineralnego. Artykuły analityczno-przeglądowe, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2; 97-102.
  2. Bączkowicz M., Fortuna T., Ogonek J., 2007. Jakość odżywek białkowo-węglowodanowych i preferencje konsumenckie osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6; (55), 268-276.
  3. Bubis E., Przetaczek-Rożnowska I., 2016. Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych. Tom 65; Nr 1, 127-140.
  4. Cyrankiewicz P., Matysek-Nawrocka M., 2016. Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach. Postępy Fitoterapii; 17(2): 139-144.
  5. Grembecka M., 2015. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLVIII, 3, 340 – 343.
  6. Grodzicka S., 2019. Maślana strona orzechów – siedem zasad wyboru musów i past orzechowych. ABC Prawidłowego Żywienia, Food Forum, Nr 6 (28)/2018; 108-110.
  7. Hoffman M., Kostyra E., 2015. Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytutów mleka krowiego. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 1; 52-57.
  8. Hozyasz K., Jessa J., 2015. Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska. Artykuł, 1-9.
  9. Juchniewicz B., 2018. Daktyle- chleb życia. Zdowie z natury, HARMONIA, Twoje zdrowie, Twoja odpowiedzialność, V/VI; 30-31.
  10. Popowicz E., Winiarski J., Zdrojewicz Z., 2016. Wpływ składników zawartych w tłuszczach jadalnych na organizm człowieka. Borgis, Medycyna Rodzinna, 19(4): 195-200.
  11. Poradnik Gospodyni, 2017. Kasze na stół.Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy. Maj; 46-47.