Uczeń ZSEG zajął drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie

Wojciech Bąba, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, zajął drugie miejsce w ósmej edycji ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych.

Konkurs polegał na przygotowaniu przepisu kulinarnego z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych bądź starających się o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Wojciech Bąba został doceniony za autorski przepis na potrawę „Kotlet z jagnięciny podhalańskiej z udźca z kością”. W swojej propozycji konkursowej wykorzystał polskie produkty regionalne.

Ogólnopolski konkurs kulinarny miał na celu przede wszystkim popularyzację produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w systemie unijnym. Jego finał odbył się w Warszawie.

Źródło: Wydział Komunikacji Społecznej UMT