Pyszne Wege spaghetti – przepis

Spaghetti to jedno z najbardziej klasycznych, szybkich i lubianych dań w codziennej kuchni. Moim zaskoczeniem było to, że wersja wegańska bywa równie dobra, a nawet jestem skłonna stwierdzić, że jest o wiele smaczniejsza.

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • Makaron spaghetti (200g)
  • Kostka tofu wędzonego (180g)
  • 1 duży pomidor lub dwa mniejsze
  • Cebula żółta lub czerwona
  • Łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. Następnie pokrój cebulę i pomidor/y w kostkę. W miseczce rozgnieć tofu widelcem, dodaj przyprawy i wymieszaj.

Do rondelka z odrobiną oliwy wrzuć pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzuć tofu i pomidory. Potem dodaj koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Wymieszaj. Gotowym sosem polej ugotowany wcześniej makaron. Gotowe!

Smacznego!