Olej z konopi siewnej – kosmetyczny hit dla zdrowej skóry

Choć sama konopia, jako roślina budzi wiele kontrowersji to pozyskiwany z niej olej stał się cennym odkryciem w przemyśle kosmetycznym, a to za sprawą wyjątkowych właściwości nawilżających. Jego bogaty skład wpływa kondycjonująco na każdy rodzaj skóry i pomaga zwalczać oraz redukować ich nieprzyjemne cechy czy dolegliwości. Jakie są  główne zalety tego surowca i dlaczego w czystej postaci, a także jako dodatek sprawdzi się w dbałości o zdrową cerę?   

Na wstępie należy wspomnieć – wymazując błędne rozumowanie, że konopia siewna, z której pozyskuje się olej to inny rodzaj rośliny niż jej rodzima odmiana – konopia indyjska mająca silne właściwości halucynogenne oraz lecznicze. Dlatego nie powinniśmy ją oceniać tymi samymi kategoriami. Ponadto sam produkt ceniony jest od dawien dawna na całym świecie za swe działanie bakteriostatyczne, porównywalne często do olejku tymiankowego. Najwyższe stężenie substancji aktywnych znajdziemy w tłoczonym na zimno i nierafinowanym oleju.

Wśród najcenniejszych związków 80% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, min. kwas linolowy, α-linolenowy, czy oleinowy wraz z zachowanym, optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 w proporcji 3:1. Oprócz nich w oleju znajdziemy: proteiny, aminokwasy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: takie jak A, D, E i K, karoten, minerały w tym cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor, a także fosfolipidy oraz fitosterole. Nic więc dziwnego, że uważa się go za idealny kosmetyk i świetny dodatek do ulubionych balsamów i kremów, podnosząc w ten sposób ich właściwości pielęgnacyjne. Kilka kropel olejku możemy też dodać do ulubionej glinki i przygotować oczyszczająco-regeneracyjną maseczkę.

www.venusnature.pl

Powyższy skład oleju pozytywnie działa na skórę całego ciała, a nawet strukturę włosów. Nakładany na twarz regeneruje, nawilża i odżywia, chroniąc przed wczesnym starzeniem. Wysoka zawartość NNKT wpływa zdrowotnie w kierunku leczenia atopii, problemów z alergią, egzemą czy nadmierną suchością skóry, szczególnie stóp, łokci, dłoni odpowiednio ją zmiękczając oraz natłuszczając. Dla cery wrażliwej olej będzie wykazywał efekt kojący, a trądzikowej złagodzi stany zapalne, krostki, regulując jednocześnie nadmierne wydzielanie sebum. Z kolei wyrób z konopi siewnej dobrze sprawdzi się dla skóry dojrzałej, przywracając jej napięcie i elastyczność, chroniąc tym samym przez pojawianiem się kolejnych zmarszczek, za co odpowiada wysoka zawartość antyoksydantów. Warto wypróbować go także jako kurację na wypadające i zmatowione włosy. Wystarczy wetrzeć niewielką ilość olejku i pozostawić na około 20-30 minut, a następnie dokładnie zmyć ulubionym szamponem. Dodatkowo wyrób ten ceni się za właściwości fotoprotekcyjne, które chronią naszą skórę przed nadmiernym słońcem i przebarwieniami.

Cechą charakterystyczną oleju konopnego jest jego zielonkawy kolor – co wynika z obecności naturalnego barwnika, jakim jest chlorofil i braku poddania produktu procesowi rafinacji, przez co zachowuje on wszelkie bogactwo składników biologicznie czynnych. Na rynku możemy znaleźć różne firmy oferujące naturalne, ekologiczne oleje konopne, co również przekłada się na ich cenę. My polecamy produkt marki Venus Nature, który dostępny jest w przystępnej cenie, gdyż kosztuje ok. 15 zł.

Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie – z udziałem oleju z konopi siewnej. Więcej na naszym Facebooku.

 

Literatura:

  1. Chudy. M., Kaniewski R., Kubacki A., Oleszak G., Pniewska I., Strzelczyk M., 2017. Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Postępy Fitoterapii, 18(2), 139-144.
  2. www.poradniknazdrowie.pl
  3. www.skinphilosphy.pl
  4. www.venusnature.pl