Sukces w konkursie SkillsPoland 2024.

W minionym tygodniu dwunastu najlepszych młodych adeptów sztuki cukierniczej z całej Polski wzięło udział w drugim etapie konkursu SkillsPoland 2024. Wśród nich znalazły się dwie uczennice ZSEO Tarnów – Weronika Miłek i Julia Michałek – które na co dzień kształcą się na kierunku technik technologii żywienia. Zawody odbyły się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich i były okazją do wywalczenia przepustki do krajowego finału. Sztuka ta udała się Weronice, która w stolicy Wielkopolski zajęła drugie miejsce.

Uczestnicy musieli wykonać w określonym czasie zadania konkursowe z zakresu przygotowania wyrobu z ciasta ptysiowego (15 sztuk po 50-60 g), deseru talerzowego (6 sztuk po 150-180 g) i dekoracji cukierniczej. Całość komplikował fakt, że receptury cukiernicze należało opracować na podstawie surowców podanych przez organizatorów konkursu. W przyrządzaniu liczyły się nie tylko smak i wygląd, ale także precyzja, ponieważ sędziowie drobiazgowo ważyli każdą słodkość.

Pięcioosobowe jury, które stanowili eksperci w dziedzinie cukiernictwa, doceniło obie uczennice ZSEO. Weronika i Julia zebrały sporo pochwał za efekty swojej pracy, a także podejście i profesjonale przygotowanie do konkursu. Po wyrównanych zawodach awans do kolejnej rundy uzyskała Weronika, otrzymując dodatkowo voucher na szkolenie cukiernicze w Akademii Zeelandia.

Uczennicę tarnowskiego Ogrodnika czekają teraz przygotowania do startu w finale SkillsPoland 2024 będącym jednocześnie eliminacją do europejskiego konkursu EuroSkills zaplanowanego na wrzesień przyszłego roku w duńskim Herning.

Brawa i ogromne gratulacje należą się obu uczennicom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych oraz pani Marii Jałowiec, która kolejny rok z rzędu podjęła się – z sukcesem! – przygotowania młodzieży do prestiżowego konkursu, jakim są zawody z cyklu EuroSkills/WorldSkills. 

Zespół Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych
im. Tadeusza Kościuszki