Nowe przepisy dotyczące oznakowania mięsa – jako krok ku zdrowiu.

 

Zgodnie z przepisami ustanowionymi przez Komisję Europejską, od 30 września b.r. na sklepowym mięsie sprzedawanym na wagę będą musiały znaleźć się nowe oznaczenia.

Będą one miały formę grafiki przedstawiającej flagę państwa, z którego mięso pochodzi, ale ta informacja dodatkowo ma wyodrębnić:

  •  kraj pochodzenia zwierzęcia (gdzie się urodziło),
  •  kraj chowu,
  •  i kraj uboju.

Tak oznakowane ma być mięso świeże, schłodzone i mrożone – wieprzowina, baranina, drób oraz koźlina. Jeśli zwierzę pochodzi z jednego kraju, hodowane było w drugim, a ubite w trzecim, obowiązują dwie flagi – miejsca chowu i miejsca uboju. W razie, gdy zwierzę urodziło się za granicą, ale hodowane i ubite było w Polsce, pojawią się na nim dwie flagi Polski jako kraju chowu i uboju.

Nowe przepisy nie dotyczą mięsa paczkowanego, wędlin, a także wyrobów oznaczonych jako „Produkt polski”, bo to już wyraźnie wskazuje na pochodzenie mięsa. W przyszłości ma się też pojawić wymóg podawania na przodzie opakowania produktów spożywczych informacji o ich wartości odżywczej oraz wpływie na klimat i środowisko.

Według unijnych decydentów, ma to ograniczyć spożycie żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli, a tym samym kształtować pozytywne nawyki żywieniowe kupujących. 

Warto podkreślić, że sami dietetycy alarmują o zbyt wysokiej konsumpcji mięsa przez Polaków – co wynika głównie z tradycji i naszej kultury. Według zasad zdrowego odżywiania spożycie mięsa czerwonego nie powinno być częstsze jak jeden raz w tygodniu. Ponadto na talerzu powinno górować mięso chude jak drób, lub być zastępowane wysokobiałkowym surowcem jakim są nasiona roślin strączkowych. Jedzenie dużych ilości mięsa niestety wiąże się z dostarczaniem też sporej porcji soli, gdyż wciąż ją wykorzystujemy do przyprawiania lub jej substytutów, a zapominamy o zdrowych i aromatycznych przyprawach. Nie mniej jednak na straży zdrowia, stoją również ekolodzy, którzy zaznaczają, że w trakcie uboju w zakładach przetwórstwa mięsa, przedostaje się cała masa spalin i gazów cieplarnianych, które niszczą nasz klimat i zatruwają powietrze. Warto więc zastanowić się nad rozsądnym jego spożywanie i wyborem odżywczych wyrobów mięsnych.