Festiwal Kuchni i Kultur Świata.

W sobotę, 28 sierpnia rusza Festiwal Kuchni i Kultur Świata, który potrwa aż trzy tygodnie! Podczas tego “smacznego” wydarzenia, zorganizowanego przez stowarzyszenie „Jemy w Tarnowie” będziemy mogli przenieść się do kuchni różnych zakątki ziemi, min. Japonii, Indii, Korei, Włoch czy Irlandii. Z tej okazji zostały dla naszych mieszkańców zaplanowane aż 34 różne wydarzenia, które finansowane są w ramach Budżetu Obywatelskiego na 2021 rok.

Festiwal rozpocznie się sobotnim koncertem w Amfiteatrze Letnim. W miesiącu sierpniu będzie można uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla dzieci związanych z kuchnią turecką, wziąć udział w pokazach tańca brzucha, lekcji malowania na wodzie i włoskim livecookingu. Odbędzie się także koncert muzyki amerykańskiej, zajęcia z ceramiki i kuchni amerykańskiej oraz spotkania dla dzieci o Monster Tracku.

Wrześniowa część wydarzenia rozpocznie się w czwartek (2.09) od ceremonii parzenia herbaty i pokazem zakładania kimon. W tym czasie dzieci dowiedzą się wielu ciekawych rzeczy na temat kultury kraju kwitnącej wiśni. Japoński dzień zakończą warsztaty poświęcone przygotowaniu sushi. Następnego dnia, w piątek zaglądniemy do kuchni izraelskiej, gdzie uczestników czeka wyjątkowy pokaz kulinarny, a w sobotę koncert w Amfiteatrze Letnim.

Kolejny harmonogram festiwalu obejmuje dwa dni dla kuchni indyjskiej, a dokładnie poniedziałek i wtorek 6-7 września, podczas których będzie okazja do zapoznania się z tajnikami aromatycznego curry. Na ten czas zaplanowani również pokazy i lekcje tańca bollywood.

W środę, 8 września w ramach festiwalu odbędzie się spotkanie z podróżnikami na tarnowskim Rynku oraz gotowanie na żywo tradycyjnych potraw kuchni koreańskiej. Z kolei w czwartek (9.09) będzie miał miejsce spektakl „Uśpione marzenia” w wykonaniu podopiecznych Warsztatu Terapii Zajęciowej z Woli Rzędzińskiej. W tym dniu powrócimy jeszcze do Japonii – by zobaczyć sztukę formowania drzewek bonsai i weźmiemy udział w pokazie na żywo kuchni japońskiej.

Natomiast 10 września zmienimy kierunek i pojedziemy do Irlandii, by sprawdzić jakie smaki górują w tej kuchni. Nie zabraknie także pokazów i muzyki z tego regionu świata. Festiwal wciąż nie przestanie nas zaskakiwać, gdyż po dwóch dniach przerwy – w niedzielę, 12 września, w tarnowskim Amfiteatrze Letnim odbędzie się kolejny koncert a wraz z nim do naszego miasta zawita Meksyk – wraz ze swoją tradycyjną kuchnią i kulturą, by nauczyć przygotowania słynnego taco.

Dla fanów i miłośników latynoamerykańskich klimatów „Jemy w Tarnowie” zaplanowało również część artystyczną, czyli lekcje gorącej salsy. To wszystko w poniedziałek, 13 września. Natomiast, by nie spocząć w podróży po kuchniach świata zaraz lecimy na południe Europy – 15 września, by poznać technikę wyrabiania idealnej, włoskiej pizzy. 16 września znów festiwal powróci do Irlandii, by zaznajomić z kuchnią oraz świętem Patryka, młodsi natomiast przejdą się do krainy zielonej koniczyny i tam poznają skrzata. Dzień później, czyli 17 września zabrzmi muzyka w Amfiteatrze Letnim.

W ostatni dzień festiwalu “smaków” – 18 września, pojawią się warsztaty kuchni włoskiej, a o godzinie 19.00 odbędzie się  finałowy koncert w Arenie Jaskółka Tarnów.

Koncerty są biletowane, natomiast na warsztaty ze zwycięzcami i finalistami MasterChefa i MasterChefa Junior trzeba się wcześniej zapisać – są nieodpłatne. Szczegółowe informacje można znaleźć tutaj.

źródło/www.tarnow.pl